Tämä sivusto on vielä kehityksessä. Ajantasaiset tiedot löydät Raahen seudun kehityksen sivuilta
Momentum -suuret voimat liikkeellä
Massiiviset investoinnit energia- ja teollisuussektoreilla vauhdittavat rakentamista ja kaupallista sektoria, luovat uusia yrityksiä ja työpaikkoja sekä lisäävät palveluiden ja asuntojen kysyntää Raahen seudulla. Uutena Nato-jäsenenä Suomen hallitus on myös tunnustanut Pohjois-Suomen merkityksen esimerkiksi kaupan ja huoltovarmuuden kannalta ja käynnistänyt ohjelman infrastruktuurin kartoittamiseksi.
Vakaus tekee sijoittamisesta turvallista
Suomessa on yksi maailman luotettavimmista sijoitusympäristöistä. Vahva demokratia ja pohjoismainen hyvinvointimalli takaavat ennustettavat ja oikeudenmukaiset palvelut yhteiskunnassa sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Suomalaisia pidetään rehellisinä, suoraviivaisina ja ratkaisukeskeisinä, mikä näkyy myös Raahen seudun yrityskulttuurissa.
Kokemusta suurista hankkeista
Uudet sijoittajat hyötyvät siitä, että Raahen seudulla on laaja ymmärrys suurista investointihankkeista useilla eri aloilla. Paikalliset virkamiehet tarjoavat vahvaa tukea sääntelykehyksessä navigoimisessa ja tarjoavat välttämättömiä yhteyksiä kaiken kokoisten investointihankkeiden sujuvan etenemisen varmistamiseksi.
Sijainti on kaikki kaikessa
Raahen seudulla on logististen etujen ja työyhteyksien lisäksi hyvät koulutus- ja opiskelumahdollisuudet, viehättävä asuinympäristö, yhteistyöverkostot ja monipuoliset palvelut yrityksille. Alueen kompaktin koon ansiosta välimatkat ovat lyhyempiä, suhteiden rakentaminen on helpompaa ja tavoitteiden saavuttaminen nopeampaa.
Vahva edelläkävijä
Raahen seudun vihreän murroksen investoinnit ovat keskeisiä Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisessa vuoteen 2035 mennessä. SSAB, Pohjoismaiden suurin teräksentuottaja, uudistaa Raahen tehtaan vetyyn perustuvaan prosessiin fossiilivapaan teräksen tuottamiseksi. Metalliteollisuus on ollut alueen lippulaiva viime vuosikymmeninä, ja uudempia tulokkaita ovat puu- ja ruokateollisuus.
Raahen seudulla on pitkät teolliset perinteet teräksen tuotannossa. Uusiutuvan energian tuotannossa Raahen seutu on Suomen kärkialueita ja ympäristöystävällistä sähköä tuotetaan seudulla jo nyt 950 MW teholla. Raahen seutu on keskeinen tekijä maailman onnellisimman maan pyrkimyksissä kohti kestävämpää tulevaisuutta.
Upea luonto ja harvinaiset helmet, kuten rannikko ja saaristo sekä Wanha Raahe, ovat seudun matkailun tähtiainesta. Raahen seutu on osa Pohjolan rengastietä ja matkailun kehittämisessä otetaan isoja askeleita eteenpäin.
Etäisyyksien puolesta Raahen seudulle on helppo tulla, sillä 8-tietä hurauttaa Oulunsalon lentokentälle tunnissa ja Raahen juna-asemalle Vihantiin kantatie 88:ia puolta lyhyemmässä ajassa. Sujuvan maantieliikenteen lisäksi yritysten tarpeita palvelee Raahen Satama, jonne kulkee myös sähköistetty junarata. Satama on tehnyt mittavia investointeja entistäkin suurempiin projektikuljetuksiin ja se on yksi Suomen vilkkaimmista satamista.
Vihreä siirtymä
Raahen seudulle suunnitelluilla 5–10 miljardin euron vihreän siirtymän investoinneilla tarkoitetaan tuuli- ja aurinkoenergiapuistoja sekä SSAB:n Raahen terästehtaan uudistamista fossiilivapaan teräksen tuotantoon. Raahen seudulla on jo yli 14 % Suomen tuulivoimakapasiteetista (2024) ja seuraavan kymmenen vuoden aikana kapasiteetti kasvaa 600 %.
Monia mahdollisuuksia
Metalliteollisuuden, kiertotalouden, ydinenergian ja vihreän vedyn lisäksi alueella on monenlaisia investointimahdollisuuksia useilla aloilla. Uusi kaupallinen kaupunkikeskus, merellinen asuinalue, merituulikeskus Raahen satamassa, monitoimitila Pyhäjoen keskustassa ja matkailukohteet Raahen kaupungissa etsivät parhaillaan hankekumppaneita.
Vetovoimatekijät
Poikkeuksellisen kovan metalliosaamisen lisäksi Raahen seudulla ollaan ylpeitä kiertotalouteen ja ympäristöystävälliseen teollisuuteen satsaamisesta. Alue on Suomen kirkkainta kärkeä tuulivoiman tuottajana ja kasvu jatkuu edelleen. Puhtaalle energialle on valtava tilaus, sillä vetytalouteen kohdistuu seudulla erittäin suuria odotuksia. Fossiilivapaaseen terästuotantoon pyrkivän SSAB:n Raahen terästehtaan uudistaminen on alueelle merkittävä investointi.
Alueen logistiikka tukee teollisuutta
Raahen seutu sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan rannikkoalueella ja muodostaa yhdessä Oulun seudun kanssa vahvan teollisen perustan kriittiselle teollisuudelle, kuten sellu- ja paperitehtaille, terästehtaille ja vahvan puhtaan energian keskittymän. Rannikon alueella asuu 50 000 ihmistä ja toimii noin 3000 yritystä. SSAB:n terästehdas muodostaa merkittävän teollisuuskompleksin Raahessa yhdessä tuki-infrastruktuurin, alihankkijayritysten ja logistiikkakeskusten kanssa. Oulun kansainvälinen lentoasema on noin 45 minuutin ajomatkan päässä. Alueella on yli 400 suunnittelu-, rakennus-, huolto- ja logistiikkayritystä. Raahen satama on yksi Suomen suurimmista satamista, ja alueen läpi kulkee myös valtakunnallinen E8 tieverkosto.
Vihreä vety
Yksi Suomen kestävän kasvun ohjelman keskeisistä tavoitteista on tehdä Suomesta maailman johtava vety- ja kiertotalouden toimija. Raahen kaupunki on ollut mukana kolmessa suuressa lippulaivahankkeessa, joihin liittyy tiivistä yhteistyötä paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että Raahessa on sijainnin, olosuhteiden ja kysynnän puolesta hyvät edellytykset vedyn tuotantoon ja varastointiin.
Kansallinen vetyverkosto-hanke kokosi yhteen vetyalasta kiinnostuneita yrityksiä, tutkimuslaitoksia, sijoittajia, kaupunkeja ja kuntia jakamaan tietoa ja osaamista. Hankkeessa rakennettiin myös BotH2nia-brändi, joka antaa näkyvyyttä Itämeren alueen lippulaivahankkeille Euroopassa. Vetyverkostoon voi liittyä BotH2nia-sivustolla.
R4H2 - REACTions for Hydrogen rakensi vetyekosysteemiverkostoa Pohjois-Pohjanmaalle ja kartoitti liiketoimintamahdollisuuksia vetytalouden eri osa-alueilla. Lisäksi selvitettiin tietämys-, tutkimus- ja koulutustarpeita, jotka liittyvät vetytalouteen siirtymiseen.
BotH2nia Hydrogen Valley yhdistää Suomen länsirannikon vetykehityksen keskittymällä tärkeimpiin kipupisteisiin, jotka liittyvät esimerkiksi vetykuljetuksiin, turvallisuuteen, markkina-alustaan sekä liiketoimintamallien kehittämiseen ja testaamiseen. BotH2nia Hydrogen Valley odotetaan olevan lähes 10 miljardin euron kokonaisinvestointien kautta yksi Euroopan johtava vetyalue vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi laakso on tiiviisti yhteydessä muihin vetylaaksoihin ruotsalaisten, virolaisten, hollantilaisten, ranskalaisten, saksalaisten, portugalilaisten ja chileläisten kumppaneiden kanssa solmittujen kumppanuuksien kautta.
Osaamista, vahvaa koulutusta ja työpaikkoja
Alueella toimiva Koulutuskeskus Brahe tarjoaa laadukkaita koulutuspalveluita niin nuoriso- ja aikuisopiskelijoille kuin yritys- ja elinkeinoelämän toimijoille useilla eri aloilla. Erilaisia tutkintoja on valittavana yli sata tekniikan aloille, palvelualoille, luoville aloille ja luonnonvara-aloille. Opiskelijoita on yhteensä noin 2 000. Koulutuskeskus tekee tiivistä yhteistyötä työnantajien kanssa.
Koulutuskeskus Brahen johdolla on kehitetty myös maanlaajuista kiinnostusta herättänyt monikampusmalli, missä yhteistyö toimii useiden ammattikorkeakoulujen kanssa. Kajaanin ammattikorkeakoulu järjestää Raahessa AMK-tutkintoon johtavia koulutuksia pelialan tradenomeille, sairaanhoitajille ja insinööreille konetekniikassa, rakennus- ja yhdyskuntatekniikassa sekä tieto- ja viestintätekniikassa.
Oulun yliopiston kampus on alle tunnin ajomatkan päässä. Se on yksi Suomen suurimpia yliopistoja, jossa opiskelee noin 15 000 opiskelijaa ja vuosittain suoritetaan noin 3 400 tutkintoa. Yliopistossa voi opiskella yli 20 tutkinto-ohjelmassa eri tiedekunnissa: teknillinen, luonnontieteellinen, tieto- ja sähkötekniikka, kauppakorkeakoulu, biokemia ja molekyylilääketiede, humanistinen, kasvatustieteellinen, lääketieteellinen. Yliopisto on osallistunut alueella erityisesti metallialan tuotekehitykseen ja vetyalan tutkimukseen.
xxxx